In the ridhus

Julia Persson / 24 Februari, 2014 - 09:58 / Allmänt
0 kommentarer






I just had too

Julia Persson / 04 Februari, 2014 - 21:37 / Allmänt
0 kommentarer

Denna debattartikeln har jag skrivit på Svenskan. Läs gärna, och skriv vad ni tycker! 

 

 

Slit i lera, svettiga ridpass på sommaren, långa dagar i stallet..trots detta får hästsporten ingen respekt av omvärlden. Är ridning en sport eller inte?


365 dagar om året måste en häst tas om hand. 2-3 h varje dag. Ett jobb som kräver styrka, kondition, och en stark mentalitet.

Det ska mockas, ridas, göras mat, bäras vatten, borstas och rengöras utrustning.


Ridsporten klassas ofta som en materialsport där man kan köpa sig framgång. Man kan köpa sig den bästa hästen, den bästa utrustningen, den bästa tränaren. Men behöver man en tränare så innebär det väl att man måste träna? Trots en bra häst så gör den inte jobbet själv, den styr inte sig själv, tränar inte upp muskler själv, hoppar inte av sig själv, och piafferar verkligen inte av sig själv.

Trots allt detta är inte ridsport värdig att kallas sport?

För det består endast av att mysa med hästen, där småtjejer får lägga all sin tid, och sen när det kommer till ridningen så sitter man bara där och gör verkligen ingenting alls för det är så enkelt.

Detta säger folk trots att dom är medvetna om att det krävs många, många tiotals och åter tiotals år av övning för att nå den absoluta toppen. Om man ens gör det vill säga.


Av egen erfarenhet vet jag hur det känns att inte bli respekterad. Jag har fått höra många glåpord genom åren. Jag har idag ridit i 9 år, och har minst lika lång tid kvar innan jag kan nå mina absoluta mål. Under främst min tid på lågstadiet blev jag ofta kränkt för att vara “hästtjejen”, “usch, gud vad du luktar häst”, och meningar som “ har du inget liv” var inte ovanligt. Mina klasskamrater undrade varför jag inte hängde på fotbollsplanen eller ritade som någon annan tjej eller kille i min ålder. Dessa orden fick jag höra trots att ridsporten är Sveriges andra största ungdomssport!

Enligt en viss SD-politiker så är ridsport inte någon sport/idrott då den inte kräver någon fysisk ansträgning. Hur går det ihop? Man hoppar upp på en häst närmre två meter (vilket inte är det lättaste), man ska sen få den här i rörelse (med benen) och sen styra med armarna och överkroppen. Fråga vilken ryttare som helst, om de haft träningsvärk efter ett ridpass någon gång. 100 % kommer svara “JA!” på den frågan. Så fysiskt ansträngande är det i allra högsta grad. 

Varför är det enligt vissa en sport när 22  män springer efter en boll men inte när en man eller kvinna får ett stort djur med egen vilja att hoppa manshöga hinder? Att försöka förklara för den som ser ridsport som en rosaglittrande gulligull-hobby är inte lätt.

Killar som börjar rida i ung ålder blir väldigt ofta rejält mobbade och slutar ofta av den anledningen rida redan innan de hunnit visa framfötterna inom sporten, eftersom det ses “fegt” att hålla på med hästar. Hur kan det vara fegt att ta kontroll över ett djur på 800 kg? Men att springa efter en liten plastboll på marken är så coolt och respektgivande? Nej säger vi nu. Vi vill få vår förtjänade respekt och få synas lika mycket som alla andra sporter!